Un spectacol cu respect cultural faţă de Cehov

 

„Ursul”, „Cerere în căsătorie” și „Jubileul” – mici bijuterii ale construcției dramatice, alese inspirat de lect.univ.dr. Diana CHEREGI și asist.univ.drd. Clara GHIUVELECHIAN, trei piese scurte topite într-un singur text, sunt partituri în care geniul comic cehovian explorează cu voluptate natura surprinzătoare și totuși aceeași a relațiilor dintre bărbați și femei și mai ales îi aduce în lumina reflectoarelor pe studenții-actori din anul III, specializarea Artele spectacolului – Actorie, din cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, care sunt puși în situația de a demonstra rezultatele obținute în anii de studiu.

 

Pornind de la studiul comediei, profesorii Diana CHEREGI și Clara GHIUVELECHIAN au încercat și au reușit să le stimuleze tinerilor actori spontaneitatea, inițiativa, puterea de expresie. Am remarcat și apreciat în spectacol distribuirea accentelor satirice și punctarea momentelor de semnificație ideatică. Studenții – actori Flavia CALIN, Iulian CONSTANTIN, Alida IONESCU, David IONESCU, Adrian IOSIFIDES, Oana OANCEA,Viviana ULARU, Ana VICOL, Dumitru VIZITEU au jucat cu poftă, au găsit resursele personajelor , au fost mobili și convingători. În spiritul unei frumoase tradiții din învățământul artistic românesc, le-a fost alături în rolul Smirnov asist.univ.drd. Emanuel CRISTOIU.

Au contribuit la succesul spectacolului coregrafia: Geta Violeta RADVAN, costumele și ilustrația muzicală. Spectacolul, conceput prin îngroșarea caracterelor, stărilor și situațiilor, caracterizarea personajelor, este antrenant și dinamic.

Anaid TAVITIAN, teatrolog

(articol apărut în nr.13 al Revistei Ovidianum, serie nouă)